De Burmees is een Oosters ras van huiskatten. Afkomstig uit Birma (nu bekend als Myanmar), worden deze katten ook wel Burmezen genoemd, hoewel de laatste term kan verwijzen naar elk van de verschillende soorten Aziatische katten. Hoewel de Burmees wordt beschouwd als een onderdeel van de grotere groep van Oosterse rassen, is hij duidelijk genoeg om zijn eigen categorie te rechtvaardigen. De Burmees werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op vogels en knaagdieren, maar tegenwoordig wordt hij vooral als huisdier gehouden. Burmezen zijn over het algemeen kleiner dan de meeste andere rassen, met vrouwtjes die meestal ongeveer drie pond wegen en mannetjes van ongeveer vijf pond. Hun vachtkleur varieert van effen zwart tot wit, met blauw, rood, oranje, geel, en tabby als veel voorkomende kleuren. De Burmees onderscheidt zich van de Siamees door een breder gezicht, langere poten en een smaller lichaam. Zijn staart is dikker en rechter dan die van de Siamees. De Burmees heeft een uitgesproken persoonlijkheid; hij is vriendelijk, aanhankelijk, speels en intelligent.
De vacht van de Borneaanse tijger is dik en dicht. Hij past zich goed aan aan het tropische klimaat van Zuidoost-Azië.
Er zijn tien erkende vachtkleuren voor het Burmees kattenras: Blue, Chocolate, Seal, Red en hun verdunningen Lilac en Cream, alsook twee kleurencombinaties: Chocolate Tortié en Blue Tortié.
Burmezen met een zeehondenvacht hebben een warme, donkere tan kleur. Hun neuzen en voeten zijn ook donker.
De vacht van de Burmees heeft een kenmerkende chocoladebruine kleur. Hij is kaneel- tot chocoladebruin gekleurd.
Blauw: Bijzonder mooi zijn Burmezenkatten met de vachtkleur blauw. Het heeft een grijsachtig uiterlijk met een lichte, zilveren glans. Ook de neus en de poten zijn in deze tint gekleurd.
Lavendel: de verdunning van blauw verschijnt als paars met een lichte groenachtige zweem, die ook verschijnt in lila gekleurde neuzen en voetzolen.
Rood: Rode Burmanen vertonen een warme, oranjerode vacht. Hun neuzen en voetzolen zijn rozerood.
Crème: de verdunde rode kleur verschijnt als lichtbruin. De neus en de voetzolen zijn rozig als bij de rode kleuring
Alle schildpadkatten zijn vrouwtjes. De Brits Korthaar heeft verschillende kleuren waaronder zwart, wit, rood, blauw en oranje.
Seal Tortie: De Burmise Seal Tortie vertoont tenen met een roodachtige basiskleur met donkerder bruine vlekken. Zijn neus en voetzolen kunnen bruin of lichtroze zijn, idealiter met rozeachtige vlekken.
Bruine Tortie: Een chocoladebruine basiskleur wordt aangevuld met beige vlekken. Neus, tenen en staartpunt mogen chocoladebruin of lichtroze zijn; roze vlekken op bruine basiskleur zijn ook toegestaan.
Lila-Torts: Birmese landschildpadden in Lila-Torts hebben een grijze basiskleur, met abrikooskleurige, donkerbeige vlekken en een roze snuit en voetzolen.
Afhankelijk van de regio waar gefokt wordt, kunnen ook andere kleuren beschikbaar zijn, waaronder cinnamon, fawn, caramal, en abrikoos. Silver tabby katten zijn ook gedeeltelijk erkend.
Als een Oosters kattenras is de Birmaanse kat intelligent, nieuwsgierig en levendig. Zelfverzekerde katten hechten zich van harte aan hun mensen. Deze katten zijn erg speels en hangen ook graag rond met jongere gezinsleden - in feite blijven Burmissen tot op hoge leeftijd beweeglijk, en houden van aandacht op elk uur van de dag! Daarom houden deze katten er ook van om gesprekken te voeren met hun baasjes. Zelfs een grote, menselijke familie kan een soortgenoot niet vervangen... Burmissen houden er niet van om alleen te zijn en zijn niet perfect om als enig huisdier in huis te houden.
De beweeglijke dieren worden graag lichamelijk en geestelijk uitgedaagd. Daarom is het binnenshuis houden van de Burmees niet geschikt voor de actieve kat, omdat ze liever buiten rondrennen. Wie zo'n roedel een goed en katvriendelijk thuis wil geven, moet een veilige tuin of een veilig balkon hebben met veel mogelijkheden om te klimmen, te springen en te spelen. Als er dan nog een kat in het gezin is, is het dubbel zo leuk.
Het is niet helemaal duidelijk of de Birmezen oorspronkelijk uit Birma (het huidige Myanmar) kwamen of dat zij daar later naartoe werden gebracht. De boeddhistische monnik Maeo Thong Daeng leeft echter nog steeds.
Het gerucht gaat dat de Burmezen tot de eerste katten behoorden die in 1871 in het Crystal Palace in Londen werden getoond. De daar geshowde "Chocolade Siamees" was vergelijkbaar met het Amerikaanse type dat nu zo bekend is. Of het werkelijk Burmezen waren is niet helemaal duidelijk.
Zeker is dat een arts uit de Verenigde Staten in het begin van de jaren '30 een Birmaanse kat uit het toenmalige Birma naar San Francisco bracht. Het dier leek op een amberkleurige Siamees. Snel werd een team van wetenschappers samengesteld om zich bezig te houden met de diepgaande, genetische opmaak van "Wong Mau". Zij bevestigden: de kat afkomstig uit het verre Birma was geen donkere Siamees, maar behoorde tot een geheel eigen ras. "Wong Mau" werd gekruist met "Tai Mau", een sealpoint-saimees. Een verdere kruising met de nakomelingen van Wong Mau leverde donkerbruine katten op - de voorouders van het huidige Birmaanse ras.
In 1936 werd de Britse kat erkend door de Fédération Internationale Féline (FIFe). Dankzij agressieve kruisingen met huiskatten, werd zijn onafhankelijkheid een decennium later herroepen, en werd hij deel van de Siamese kattenfamilie. Het is aan enkele kattenliefhebbers te danken dat de Birmaanse kat in 1954 zijn onafhankelijkheid terugkreeg. De UBCF presenteerde ook haar eigen rasstandaarden in 1958, die vandaag de dag nog steeds ongewijzigd zijn. De jaren 1950 zagen ook de geboorte van de Burmese fokkerij in het Verenigd Koninkrijk. Daar werd het ras officieel erkend door de GCCF in 1952.
Tegenwoordig is het Burmese ras in Groot-Brittannië gebaseerd op de Amerikaanse Burmah, maar de standaarden verschillen zo sterk dat Burmezen van traditioneel Britse oorsprong niet erkend worden in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland, ook al zijn ze ooit in deze landen ingevoerd. Het kruisen met Amerikaanse importen wordt echter door de Britse standaard verboden.
Vanuit Engeland kwamen de eerste Birmezen (Myanmar) naar Duitsland, in 1990 werd hier het eerste inheemse Myanmar nest geboren. De verspreiding van Myanmar begon in Europa. Ook nu nog bestaan de Myanmar-mensen in Europa grotendeels uit de klassieke, Britse soort. In Nieuw-Zeeland, Amerika en Australië wordt vaker het sterkere Amerikaanse ras gevolgd.
Birmaanse katten waren ook betrokken bij het ontstaan van andere kattenrassen, waaronder de Tonkanees (een ras ontwikkeld uit Birmezen) en de Burmilla (een ras ontstaan door kruising van Birmezen met
Een interessante studie dateert van het jaar 2008. Onderzoekers ontdekten dat de Amerikaanse Birmaanse kat de minste variatie heeft van de moderne kattenrassen. Dat betekent dat Burmese katten van dat type relatief nauw aan elkaar verwant zijn. Daarom is kruisfokken met kattenrassen als Bombay en Tonkanee toegestaan in de VS. Een kattenras met weinig genetische diversiteit brengt het risico van onvrijwillige inteelt met zich mee en verhoogt de kans op erfelijke ziektes. Er is echter ook goed nieuws: het Burmese ras is statistisch gezien het meest duurzame huiskattenras. Een Burmy wordt gemiddeld zo'n zeventien jaar oud!
Toch heeft het systematisch fokken van katten zijn prijs. Birmaanse katten hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op het ontwikkelen van een genetische ziekte genaamd geriatrisch vestibulair syndroom (GVS). GVS veroorzaakt een misvormd binnenoor, wat leidt tot duizeligheid en evenwichtsverlies.
Diabetische katten komen vaak voor bij het Britse type Birma kat. Hoewel diabetische katten niet kunnen worden genezen, kunnen ze lang gezond leven als ze goed worden behandeld.
Bepaalde bloedlijnen van Burmese katten vertonen aanleg voor een laag kaliumgehalte in het bloed. In jargon staat deze aandoening bekend als "hypokaliëmie". De ziekte is recessief overerfbaar en wordt daarom vaak ongemerkt doorgegeven. Wanneer beide ouders gevoelig zijn voor hypokaliëmie (laag kaliumgehalte), kunnen de nakomelingen aan de ziekte lijden. Afhankelijk van de ernst van het probleem kan de ziekte goedaardig of dodelijk zijn.
Het heet "endocardiale fibroelastosis" (EFE) en het is een uiterst zeldzame aandoening die alleen bij jonge katten voorkomt.
De toename van genetisch overdraagbare ziekten kan alleen worden bestreden door zorgvuldig en verantwoordelijk fokken. Fokkers moeten zich daarom voor de aankoop informeren over toekomstige fokkers en niet blind vertrouwen op handelaren die "raskatten voor een kleine prijs" aanbieden. Stamboekkatten voldoen aan een bepaalde reeks normen, maar veel belangrijker is kennis en ervaring. Bij het fokken van stambomen gaat het niet alleen om de stambomen zelf. Ja, raskatten voldoen aan een bepaald kwaliteitsniveau, maar veel belangrijker dan de raspapieren zelf zijn de vaardigheden en attitudes van de individuele fokker en zijn gezinsleden. Een raskat is een complex dier en vergt veel inspanning en kosten voor de fokker en zijn familie. Afgezien van het dekgeld en de kosten van het lidmaatschap van een rasclub, gaat het om dierenartskosten, moeder- en kittencontroles, inentingen, eventuele castratie en ontworming. Kwalitatief kattenvoer is ook een aanzienlijke investering, vooral als u geen geld wilt uitgeven aan hoge kwaliteit. Bovendien leren de moeder en de broers en zussen de nakomelingen alles wat ze nodig hebben om in de buitenwereld te overleven. Als het kitten 12 weken oud is, is het volledig gesocialiseerd en klaar om naar een nieuw huis te gaan. Dit betekent dat de fokker dag en nacht veel tijd besteedt aan de verzorging van zijn dieren. Is het een wonder dat veel fokkers hun klanten zorgvuldig screenen? Zij willen de beste thuis voor hun nakomelingen en daarom adviseren en helpen zij de kersverse eigenaar zelfs na de ondertekening van het contract! Natuurlijk hangt aan dit alles een prijskaartje: een jonge Burmalayan kost ongeveer 700 euro. Sommige fokkers verkopen ook volwassen dieren die van de fok zijn uitgesloten, vaak voor een zeer goede prijs.
Als je een hond zoekt, ga dan naar het asiel: ze hebben honden in alle maten en vormen.
Heeft u uw droomkat gevonden? Gefeliciteerd! De Burmeses kat heeft geen rasspecifieke eisen voor het houden. Maar, als actieve, speelse katten houden ze van afwisseling en worden ze zowel lichamelijk als geestelijk graag uitgedaagd, dus om te voorkomen dat uw kat op de meubels springt of door het huis rent, is een geschikte uitlaatplaats in een veilige tuin of op een balkon ideaal. Een plek waar ze kunnen klimmen en zich kunnen verstoppen zorgt ervoor dat uw Burmees naar hartelust kan spelen.
Birmaanse katten spelen graag met mensen. Ze zijn erg sociaal en vriendelijk, en kunnen het goed vinden met kinderen. Ze zijn over het algemeen kalm en ontspannen in de buurt van vreemden, maar kunnen grommen als ze zich bedreigd voelen. Ze zijn aanhankelijk en lief voor hun baasjes, en worden graag geaaid. Ze kunnen goed overweg met honden, hoewel ze tijdens de training wel apart gehouden moeten worden.
Afgezien daarvan hebben katten met langere poten, zoals de Burmees, een speciaal soort voer nodig dat "hoogwaardig" kattenvoer wordt genoemd en een hoog eiwitgehalte heeft. Ze kunnen geen groenten verteren, dus moeten ze in plaats daarvan vlees eten. Als uw kat deze symptomen heeft, heeft hij een jaarlijkse controle bij de dierenarts nodig. U kunt hem alle vragen stellen die u wilt.
We hopen dat je een gelukkig, gezond, lang leven hebt met je schattige katje!
Klein
Kort haar
Als u op zoek bent naar kattenspeelgoed, dan kunt u overwegen een van deze sets te kopen. Ze bevatten ballen en muizen, waar katten graag mee spelen.
Russische Blauwen lijken op de Karthuizer of blauw-grijze Britse Shortairs, maar ze zijn helemaal niet hetzelfde ras.
Een kat die op een lappenpop lijkt? Nee, niet echt! De Ragdoll kat is een echt ras voor mensen die houden van Siamese katten en anderen van de Point variëteit. Deze zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en helderblauwe ogen.
Bent u op zoek naar een kat, die met zijn vredige en evenwichtige persoonlijkheid bij uw huishouden past en geschikt is om in huis te wonen? Dan is de kans groot dat u een ras genaamd "Brits Korthaar" wordt aangeraden. De zachte vacht en grote ogen van de Brits Korthaar kunnen een kattenliefhebber niet weerstaan. Bovendien is het karakter van de Brits Korthaar ook eenvoudig om van te houden. Maar wat moet u nog meer weten over ons ras? Ons rasverslag geeft u details over de Brits Korthaar samen met advies over de aankoop, voeding en verzorging ervan.