Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Brits Langhaar

Geschreven door:
krabpaal
7 mei 2023

In dit artikel

Achtergrond van Britse langhaar

De Brits Korthaar werd ontwikkeld uit het kruisen van Brits Kortharen met de Perzische kat. Aanvankelijk vond deze kruising plaats omdat de Britse Korthaar populatie aanzienlijk was afgenomen als gevolg van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Fokkers werden gedwongen om te kruisen om het ras in leven te houden. Zij gebruikten katten zonder stamboom en Perzische katten.

Langeharige vacht

Het gen voor de kortharige vacht is dominant, dus als beide ouders het recessieve allel dragen, zullen zij nakomelingen voortbrengen met korthaar. Als echter één ouder het recessieve allel draagt, zal slechts de helft van de nakomelingen de eigenschap erven. Als de moeder dus niet het recessieve allel draagt (d.w.z. homozygoot is), zullen haar nakomelingen lang haar hebben. Als de vader het recessieve allel niet heeft (d.w.z. hij is heterozygoot), dan zullen zijn nakomelingen kort haar hebben.

Sommige mensen zijn van mening dat katten niet uitsluitend voor hun vacht mogen worden gefokt. Anderen vinden dat de Brits Langhaar een aanvaardbaar ras is. Echter, zeer weinig kattenorganisaties erkennen de Brits Langhaar als een apart en erkend ras. De belangrijkste verschillen tussen de Brits Langhaar en de Brits Korthaar zijn de lengte van hun vacht en de kleur van hun ogen.

Persoonlijkheid Britse langhaar

Een Brits Langhaar kat is een aantrekkelijke kat met een zachte vacht en een zachtaardig temperament. Deze katten houden van aandacht en worden graag geaaid. Ze houden ook van spelen en zijn erg speels. Ze kunnen behoorlijk zelfstandig zijn en hebben misschien training nodig als ze als huisdier worden gebruikt. Toch zijn het geweldige gezelschapsdieren voor gezinnen omdat ze zo liefdevol en loyaal zijn.

Dit langharige poesje houdt ervan om veel liefde te geven met zijn aanwezigheid, en hij houdt ook van aandacht en contact van zijn familie. Dus, laat uw kat spelen om hem gelukkig te houden.

Uiterlijk, maat en gewicht

De Britse langharen zijn middelgroot tot groot, met een atletische bouw. Hun hoofden zijn breed, vierkant en sterk. Hun gezichten zijn vol en rond, met mollige wangen en een korte snuit. Hun poten zijn stevig en krachtig, met dikke dijen en zware poten. Hun vacht is dicht en zacht, met een zijdeachtige ondervacht en een pluchen bovenvacht. Hun oren zijn klein en rond, en ze hebben borstelige staarten. Deze honden houden van apporteren, achter ballen aanzitten en rondrennen in de tuin.

Mannetjes wegen gewoonlijk tussen vier en acht kilogram (kg), terwijl vrouwtjes gewoonlijk tussen vier en zes kilogram wegen.

Kleur

Net als de Brits Korthaar, komt de Brits Langhaar kat voor in een verscheidenheid van kleuren en patronen. Niet alleen grijs/blauw. Ze kunnen bijvoorbeeld zwart, wit, crème, chocolate, rood, cinnamon, lilac, pointed, taby of schildpadkleurig zijn. De ogen hangen af van de vachtkleur en zijn meestal blauw, groen, goud of koper.

Vachtverzorging

Langharige vachten zijn er in twee soorten: kort en lang. Kortharige vachten worden meestal "pers "vachten genoemd omdat ze lijken op de vachten die door de pers worden gedragen. Zeer dikke ondervachten zorgen ervoor dat deze vachten buiten hun lichaam uitsteken, waardoor ze er plucheachtig uitzien; vandaar dat ze vaak "pluche" worden genoemd.

Om de vacht gezond en mooi te houden, moet u uw huisdier regelmatig borstelen. U hoeft uw kat echter niet te wassen, want daar zorgt hij zelf voor. Borstel of kam uw langharige kat vaker als hij meer verhaart dan normaal, en borstel of kam hem vaker als hij de neiging heeft om te klitten of mat te worden. Borstelen helpt ook om haarballen te voorkomen, en kan huidproblemen zoals droogheid en dermatitis helpen voorkomen.

Speciaal voor het ras

De Brits Langhaar is een van de oudste kattenrassen van vandaag. Hun geschiedenis gaat terug tot het begin van de vorige eeuw. Deze katten werden oorspronkelijk gefokt om op ratten en muizen te jagen. Vandaag de dag staan ze bekend als zeer vriendelijke en liefdevolle huisdieren. Het zijn ook geweldige binnenkatten omdat ze rustig zijn en weinig onderhoud vergen.

Erfelijke ziekten

HCM is een genetische aandoening die zowel bij honden als katten voorkomt. Het veroorzaakt verdikking van de wanden van de linker hartkamer, waardoor het hart minder goed bloed kan rondpompen. Katten met HCM kunnen congestief hartfalen, hartritmestoornissen, plotselinge dood of zelfs een beroerte ontwikkelen. De behandeling bestaat uit medicijnen, dieetaanpassingen en chirurgie. Sommige katten kunnen jaren met de aandoening leven.

Omdat ze te lang met het medium zijn gefokt, is er ook een kleine kans op het ontwikkelen van polycysteuze nierziekte (PKD). PKD veroorzaakt nierproblemen door cysten of vochthoudende gaatjes die langzaam ontstaan. Er is een genetische test beschikbaar, dus het is zeker de moeite waard om de fokker ernaar te vragen.

Voeding

Het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij de Brits Langhaar is zwaarlijvigheid. Vooral als ze te veel tijd doorbrengen met liggen of slapen. Zorg er dus voor dat uw kat voldoende beweging krijgt en gezond eet. Houd ze ook actief door met ze te spelen en ze de ruimte te geven om rond te scharrelen.

Als u haarballen wilt voorkomen, geef uw kat dan droogvoer dat speciaal is ontwikkeld voor langharige katten, of traktaties die het verharen bevorderen.

Hier zijn vijf dingen die je misschien niet weet over de Britse Langharen.

  • Een Brits Langhaar is een nieuw kattenras dat is ontstaan door kruising van Britse Kortharen met langharige katten.
  • Deze langharige kittens zijn de kalme en ontspannen gezinsleden die niet van streek raken, zelfs als er dingen fout gaan.
  • Katten hebben geen bezwaar tegen kinderen, maar kinderen moeten voorzichtig zijn als ze met ze spelen.
  • Vergeet niet dat de Brits Langhaar niet graag wordt rondgedragen, dus dwing hem niet om te lopen als hij dat niet wil.
  • Zwaarlijvigheid is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten. Als uw kat veel van zijn tijd liggend of zittend op de bank doorbrengt, kan hij overgewicht hebben. Geef hem niet te veel eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down