Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Bombay

Geschreven door:
krabpaal
15 maart 2023

Bombay

De Bombay is een energieke en speelse kat met een glanzend zwarte vacht en grote gouden ogen. De naam verwijst naar de grootste stad in India "Bombaiyya". Deze mooie zwarte kat is ook een kruising tussen de Burman en een zwarte Amerikaanse Korthaar. Deze katten zijn zeer zachtaardig met mensen, maar ze kunnen niet goed overweg met huisdieren. Ze kunnen samenleven met honden, maar slechts met mate. Een Bombay is een slimme en intelligente kat die graag spelletjes speelt en zal gedijen in een omgeving waar hij veel interactie en aandacht krijgt. Door zijn rustige aard is deze huiskat geschikt om in een appartement of een klein huis te wonen.

Bombay Profiel

Herkomst: Verenigde Staten Levensverwachting: 12-17 jaar Gemiddelde Hoogte: 20-25cm Gemiddeld Gewicht: Vrouwelijk: 2,5-4kg Gemiddeld gewicht: Mannelijk: 3,5-5kg Vachttype: Korte, gladde vacht die glanst in het licht.

Lichaamstype: Bombay's zijn middelgrote katten met een gespierde bouw; ze zijn het meest beroemd om hun opvallende diepe, rijke zwarte vacht en gouden of koperkleurige ogen, die lijken op die van een wilde panter.

Geschiedenis van de Bombay

Dit kattenras werd in de jaren 1950 ontwikkeld door twee verschillende kattenrassen te combineren: een zwarte Amerikaanse Korthaar en een bruine Birmaanse Kat. Het doel was om een kat te creëren die leek op een zwarte panter. De kittens die uit deze kruisingen voortkwamen werden herhaaldelijk gepaard met Burmese Katten. Na een paar generaties ontstond een nieuw ras. In 1976 erkende de Bombay Cat Club (BCC) officieel het Bombayras. In 1979 keurde ook de Internationale Kattenvereniging (TICA) het Bombayras goed.

Verspreiding van de kattenrassen Bombay en Persian

In de late jaren 1980 werden Bombaykatten uit India's fokprogramma naar Europa uitgevoerd. Zij werden toen gekruist met de Birmaanse katten die reeds in die landen leefden. Om ook daar een eigen ras te kunnen opbouwen, kregen de katten namen als "Amerikaanse Birmezen" en "Europese Birmezen". Echter, het uiterlijk van deze katten was zeer verschillend tussen de twee continenten. Men kan zeggen dat de Amerikaanse Birmaanse kat veel compacter is dan zijn Europese tegenhanger.

Aan het eind van de vorige eeuw werden ook zwarte Burmesen katten gefokt in Groot-Brittannië. Deze katten komen uit een ander fokprogramma. Hier werd een Brits korthaar kat geboren die aan de basis staat van de rassen.

Het Bombay-ras werd voor het eerst erkend door de Cat Fanciers' Association (CFA) in 1978. Oorspronkelijk werden ze gefokt voor de jacht, maar tegenwoordig worden ze vooral gebruikt als gezelschapsdieren. De Bombay is gekruist met de Burmees om de Burmilla te produceren.

Een Bombaykat heeft een persoonlijkheid en een karakter die vergelijkbaar zijn met die van een Bengaalse kat.

De levendige en aanhankelijke kat houdt van mensen. Zijn rustige aard maakt hem tot een goede bewoner van een appartement, en hij staat open voor het samenleven met andere huisdieren, al wil hij wel graag de topkat zijn.Verwacht van de Bombay dat hij het warmste plekje in huis opzoekt, een bed is bijvoorbeeld zijn favoriet.De Bombay is ondeugend en altijd op zoek naar manieren om zichzelf te vermaken.Hij houdt van spelletjes spelen en is zeer intelligent, en goed in het africhten van het asiel.DeBombaykat schiet goed op met kinderen en andere huisdieren als hij op de juiste manier wordt geïntroduceerd.DeBombaykat houdt van alle mensen, met zijn zachte stemgeluid weet hij iedereen op zijn gemak te stellen.DeBombaykatheefteengehaattegeniemand,metzijnzachtestemgeluidweethijiedereenopzijn gemak te stellen.DeBombaykatspeeltgraaggameseniszeerintelligentvanwelk succes,isgoedinhuis.DeBombaykatspeeltgraaggameseniszeerintelligentvanwelk succes,isgoedinhuis.

Een Bombay is een slim kattenras dat van spelen houdt en het daarom goed zal doen in een actief gezin dat hem graag kunstjes leert, met hem communiceert en hem veel interactief speelgoed geeft. Bombay katten zijn uitstekend in apporteren, net als honden die speelgoed terugbrengen naar hun baasjes. Sommige Bombay katten hebben geleerd om aan de lijn te lopen en kunnen ook met hen meelopen. Ze kunnen ook goed een hele tijd aan de lijn lopen.

Gezondheid Bombay kat

Zowel raskatten als niet-raskatten hebben verschillende gezondheidsproblemen die voortkomen uit de genetica. Bombaykatten zijn over het algemeen gezonder dan Burmezen, maar beide rassen lijden aan vergelijkbare aandoeningen.

Craniofaciale afwijkingen komen zelden voor bij kittens, maar als u van een fokker koopt, let er dan op dat u hun stamboom controleert.

Verzorging van de Bombay

De korte vacht van de Bombay is gemakkelijk te verzorgen: u hoeft hem slechts ongeveer om de twee weken te borstelen en overtollig haar af te vegen met een schone handdoek. Baden is niet nodig, maar dagelijkse mondhygiëne wordt wel aanbevolen. Het schoonmaken van de oren kan oorontsteking helpen voorkomen. Het gebruik van een apart doekje voor elk oog helpt voorkomen dat bacteriën zich tussen de ogen verspreiden.

Controleer de oren van uw kat regelmatig. Maak ze schoon als ze er vuil uitzien. Gebruik een wattenstaafje gedrenkt in een warm sopje om het vuil te verwijderen. Gebruik nooit wattenbolletjes, want die kunnen de huid rond de gehoorgang beschadigen.

Voeding voor de Bombay kat

Bombaykatten die binnen blijven en weinig beweging hebben, kunnen zwaarlijvig worden. Daarom is het heel belangrijk dat de Bombaykat regelmatig speelt en beweegt. Let op het gewicht van uw Bombaykat en de hoeveelheid koolhydraten in de voeding. Koolhydraten kunnen ertoe leiden dat katten te veel vet aanmaken. Kwaliteitsvoeding en een hoeveelheid hoogwaardige voeding zijn essentieel voor deze katten

Bombay uiterlijk

Afgezien van zijn zwarte vacht, lijkt de Bombaykat op de Burmees, op een paar kleine details na. Zijn kop is ronder en groter dan die van de Burmees, en zijn oren staan verder uit elkaar. Zijn poten zijn ook langer en slanker. De vacht is korter en fijner dan die van de Burmees, en zijn poten zijn kleiner. De huid en de voetzolen zijn zwart, en de ogen zijn goudbruin. Na zes maanden krijgen de ogen permanente kleuren.

Hoewel het gen voor de zwarte vacht recessief is, kan in een Bombaynest soms een sabelkleurige kat geboren worden, hoewel zulke katten zeldzaam zijn. Een Bombay is een middelgrote kat; wanneer hij wordt opgepakt, voelt hij zwaarder aan dan men zou verwachten. Het ras doet er langer over om volwassen te worden dan andere rassen, en katers worden pas op tweejarige leeftijd volwassen.

Bombay kitten kopen

Raszuivere Bombaykatten (ook bekend als Indian Short Hair) zijn wereldwijd uiterst zeldzaam, vooral in Europa. Het aantal en de omvang van de fokkers die zich op deze katten toeleggen, is ook zeer klein. Een betrouwbare fokker kan de stamboom van de kat laten zien. Genealogie is echter het enige betrouwbare bewijs dat uw Bombay kat raszuiver is. Bovendien zullen professionele fokkers kittens pas naar een nieuw huis laten gaan nadat ze gespeend en ingeënt zijn. Op deze leeftijd moet het dier ook ontwormd en gesteriliseerd zijn. Tenslotte moeten alle noodzakelijke documenten, inclusief een stamboom, aanwezig zijn.

Een goede fokker zal de kat meestal terugnemen als u niet meer goed voor hem kunt zorgen. Op deze manier kunt u de kat weer terugkrijgen van de fokker. Als de fokker geen plaats heeft voor de kat, kan hij u misschien helpen een heel ander thuis voor de kat te vinden.

Prijs van een Bombay kitten

Over de prijs voor een Amsterdams kitten kunnen we alleen maar gissen, de zeldzaamheid in België, Nederland en Duitsland speelt hier een rol. Blijkbaar zijn het vraag en aanbod, die de prijs van een Bombay Kitten bepalen. Dit heeft niets te maken met "buitensporige prijzen" katten houden is een duur tijdverdrijf! Verantwoorde fokkers zorgen voor de gezondheid en voeding van de ouderdieren. Ze kruisen zorgvuldig, dit om genetische afwijkingen te voorkomen. De drachtige moeder krijgt voldoende diergeneeskundige zorg tijdens haar zwangerschap. Als het kitten er eenmaal is, gaat het verder: verschillende bezoeken voor medische zorg en vaccinaties; eventuele nestjes; goed kattenvoer en een veranderende omgeving... dit alles kost natuurlijk geld. En dan is er nog de emotionele last. Zelfs in het weekend of 's avonds laat, serveren verantwoordelijke fokkers de katten de klok rond! Zij vinden het belangrijk dat hun kittens genoeg tijd hebben om op te groeien. Daarom laten ze hen pas in de twaalfde levensweek naar buiten gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down