Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Blaasgruis Kat

Geschreven door:
krabpaal
11 januari 2023

Urineweginfecties bij katten

Hieronder vindt u uitgebreide informatie over blaasgruis en blaasgruis bij katten. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Als u zich afvraagt of een kat blaasgruis heeft, kunt u dat als volgt vaststellen.

urineonderzoek, röntgenfoto's, en echo's

Urineonderzoek

In de urine kunnen we bloed, eiwitten en mogelijk bacteriën zien. Als dat het geval is, zetten we de urine op kweek (een test om na te gaan of er ziektekiemen aanwezig zijn). We moeten de urine ook meteen onderzoeken op urinekalk. Vooral bij katten (en honden) vormt zich snel gruis als de urine koud wordt. Dit komt omdat katten- (en honden-) urine vaak zeer sterk geconcentreerd is. Wanneer het afkoelt, verandert de oplosbaarheid van de kristallen en kan gruis neerslaan. Vergelijk dit met het oplossen van suiker in thee. Suiker smelt veel gemakkelijker en sneller als er hete thee in wordt gegoten.

Röntgen

  • Blaasontsteking is een aandoening waarbij de blaas ontstoken raakt. Katten met blaasontsteking kunnen last hebben van vaak plassen, pijn bij het plassen en bloederige afscheiding. Een dierenarts moet uw kat onderzoeken om vast te stellen of hij/zij blaasontsteking heeft. De behandeling bestaat uit antibiotica, ontstekingsremmende medicijnen en een operatie. Uw dierenarts kan een combinatie van behandelingen aanraden.

Een ervaren echografist zou nooit een blaassteen mogen missen, maar kleine bloedklonters kunnen vaak worden aangezien voor kleine stenen, vooral als ze niet te ver uit elkaar liggen. Soms kan op een echografie de darm worden aangezien voor een steen in de urinewegen. Een deskundige echografist kan ze echter vrij gemakkelijk uit elkaar houden.

Wat veroorzaakt blaasstenen of cystis bij katten?

"Persoonlijke" vatbaarheid is het vormen van gruis en stenen. Bij een identiek dieet zal de ene kat blaasgruis ontwikkelen en de andere niet. Waarom is niet helemaal duidelijk. Niettemin begrijpen we wel in welke situaties blaasgruis en blaasstenen ontstaan (zie hieronder). De meest voorkomende blaasstenen zijn struvieten en calciumoxalaten.

Struvietstenen en gruis.

De precieze oorzaak waarom honden gruis vormen wordt niet helemaal begrepen. Wat we wel weten is dat honden erg goed zijn in het concentreren van hun plas. Grit en stenen kunnen zich gemakkelijker vormen in een sterk geconcentreerde omgeving. Omdat honden vaak droogvoer krijgen, is hun plas vaak sterk geconcentreerd. Dit kan een van de redenen zijn voor de vorming van urinestenen. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een persoonlijke gevoeligheid. Sommige honden vormen gruis met hetzelfde dieet als andere honden ontwikkelen geen problemen. Dit komt doordat bepaalde honden een verhoogde uitscheidingsgraad van magnesium, ammonium, of fosfaat in hun plas hebben (struviet is een steen die hieruit gevormd wordt). Struviet wordt gevormd in een alkalisch milieu, dus in plas met een hogere pH.

Calciumoxalaat stenen en gruis.

Cystine stenen

Een kat krijgt deze symptomen als hij blaasstenen of cystisis heeft.

Blaasstenen veroorzaken deze symptomen bij katten:

  • Vaak kleine beetjes plassen
  • In huis plassen
  • Urineweginfecties (UTI's) worden veroorzaakt door bacteriën die de urinewegen binnendringe
  • Bloederige urine
  • Slapen in de bak
  • Veel likken aan de penis, en rusteloosheid bij mannen, kunnen tekenen zijn van een infectie.

Blaasstenen kunnen sommige van deze symptomen veroorzaken:

  • Niet in staat zijn om te plassen. We zien dit probleem vaak bij katers.

Als uw kat blaasstenen heeft, kan een operatie een optie zijn.

  • Like onze pagina op Facebook en volg ons op Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down