Hieronder vindt u uitgebreide informatie over blaasgruis en blaasgruis bij katten. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op.
urineonderzoek, röntgenfoto's, en echo's
In de urine kunnen we bloed, eiwitten en mogelijk bacteriën zien. Als dat het geval is, zetten we de urine op kweek (een test om na te gaan of er ziektekiemen aanwezig zijn). We moeten de urine ook meteen onderzoeken op urinekalk. Vooral bij katten (en honden) vormt zich snel gruis als de urine koud wordt. Dit komt omdat katten- (en honden-) urine vaak zeer sterk geconcentreerd is. Wanneer het afkoelt, verandert de oplosbaarheid van de kristallen en kan gruis neerslaan. Vergelijk dit met het oplossen van suiker in thee. Suiker smelt veel gemakkelijker en sneller als er hete thee in wordt gegoten.
Een ervaren echografist zou nooit een blaassteen mogen missen, maar kleine bloedklonters kunnen vaak worden aangezien voor kleine stenen, vooral als ze niet te ver uit elkaar liggen. Soms kan op een echografie de darm worden aangezien voor een steen in de urinewegen. Een deskundige echografist kan ze echter vrij gemakkelijk uit elkaar houden.
"Persoonlijke" vatbaarheid is het vormen van gruis en stenen. Bij een identiek dieet zal de ene kat blaasgruis ontwikkelen en de andere niet. Waarom is niet helemaal duidelijk. Niettemin begrijpen we wel in welke situaties blaasgruis en blaasstenen ontstaan (zie hieronder). De meest voorkomende blaasstenen zijn struvieten en calciumoxalaten.
De precieze oorzaak waarom honden gruis vormen wordt niet helemaal begrepen. Wat we wel weten is dat honden erg goed zijn in het concentreren van hun plas. Grit en stenen kunnen zich gemakkelijker vormen in een sterk geconcentreerde omgeving. Omdat honden vaak droogvoer krijgen, is hun plas vaak sterk geconcentreerd. Dit kan een van de redenen zijn voor de vorming van urinestenen. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een persoonlijke gevoeligheid. Sommige honden vormen gruis met hetzelfde dieet als andere honden ontwikkelen geen problemen. Dit komt doordat bepaalde honden een verhoogde uitscheidingsgraad van magnesium, ammonium, of fosfaat in hun plas hebben (struviet is een steen die hieruit gevormd wordt). Struviet wordt gevormd in een alkalisch milieu, dus in plas met een hogere pH.
Blaasstenen veroorzaken deze symptomen bij katten:
Blaasstenen kunnen sommige van deze symptomen veroorzaken: