Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Balinees

Geschreven door:
krabpaal
5 mei 2023

Balinees

Als u op zoek bent naar een ongewoon kattenras, dan is de Balinees misschien precies wat u zoekt. Hij heeft een kenmerkende colorpoint vacht die langer is dan die van zijn Siamese neef.

Gedrag en verzorging

Balinese voeding

Geschiedenis van de Balinees

Hij lijkt op een Balinese kat, maar dat is hij niet. Hij is door mensen gefokt, niet natuurlijk geselecteerd.

Rond het jaar 1800 werden verschillende Siamese katten uit Thailand ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk en de VS. Deze katten hadden het langhaargen, maar ze werden niet gebruikt voor fokdoeleinden. Om de rasstandaard intact te houden, werden deze katten verkocht aan kattenliefhebbers die niet verder met hen konden fokken. Maar als er geen eigenaar werd gevonden, werden de katten gedood.

Nadat het ras voor het eerst werd geregistreerd in 1928, zagen enkele Amerikaanse fokkers het potentieel ervan en begonnen ze doelbewust te fokken. Zij noemden de katten "Balinezen" omdat zij de naam "Langharige Siamezen" omslachtig vonden. Deze naam geeft echter niet aan waar de katten vandaan komen, maar eerder hun gracieuze en elegante verschijning.

Gedurende de jaren 1960 en 1970, werd met Balinese katten alleen gefokt met katten waarvan de vacht overeenkwam met de kleurcodes "chocolate", "blue", "lilac", of "red". In diezelfde tijd besloot The Cat Fanciers Association (CFA) dat er ook andere vachtkleuren onder Balinese katten bestonden - "crème," "tabby," en "Javaans." Deze namen worden nog steeds gebruikt om deze vachtkleuren te beschrijven.

Het oorspronkelijke uiterlijk van de Balines is de laatste decennia enigszins veranderd. Dankzij doelgerichte selectie is het ideaalbeeld van een Indonesische kat veel dunner geworden dan het "oorspronkelijke" beeld. Bovendien zou het dier oorspronkelijk een minder driehoekig gezicht en kleinere oren hebben. Vandaag lijkt het lichaam van een Balinees sterk op dat van een Siamese kat. Het oorspronkelijke uiterlijk van het dier is tegenwoordig nog maar zelden bewaard gebleven.

Uiterlijk van de Balinees

Balinese katten zijn mager en gespierd. Ze wegen ongeveer 3 tot 4 pond, en katers kunnen 5 pond wegen. Hun vacht is kort en sluik, en ze hebben een kenmerkende driehoekige kopvorm. De moderne versie van dit ras lijkt op de oorspronkelijke Siamese kat, maar heeft een langgerekt lichaam en een langere staart.

Net als Birmaanse katten, staan Bali-katten bekend om hun kenmerkende aftekeningen. Deze omvatten een witte vlek op het voorhoofd, een zwarte neus, en een witte vlek rond de ogen. Ze hebben ook een uniek vlekkenpatroon op hun staart. Hun vacht is er in verschillende kleuren, waaronder effen kleuren zoals rood, blauw en geel, en gevlekte patronen zoals gemarmerde strepen, damborden, en chevrons.

Volgens de Europese fokovereenkomsten zijn dit de toegestane kleuren voor in Europa gefokte katten:

  • Zwarte zeehondpunt: de primaire kleur is donkerblauw en kan worden gezien in koude lichaamsdelen
  • Zwart-wit: de primaire kleur is wit met een zwarte gloed. De stippen zijn lichtgrijs.
  • Chocoladeachtig: Bali met deze kleur heeft bruin als hoofdkleur, wat te zien is aan de stippen.
  • Lila punt: "lila" duidt op een verdunning van de hoofdkleur bruin. De bijna witte kleur is natuurlijk alleen te zien aan de punten.
  • Een kaneelpunt is een roodachtig-oranje kleur aan het uiteinde van de punt. Het komt alleen voor in de punten van sommige variëteiten va
  • Red-spot: red-spot Balinese katten hebben rode vlekken.
  • Cinnamon fawn: wordt gebruikt wanneer de hoofdkleur van cinnamon (bruin) zich mengt met de kleur fawn (grijs). Deze benaming wordt gekenmerkt door beige-achtige vlekken.
  • Cream point: deze kleur beschrijft Balinese katten met een roomwitte punt.
  • Er zijn inderdaad mensen die op Bali wonen met een volledig witte vacht (buitenlandse blanken genoemd).

De ogen van de Bali-katten zijn opmerkelijk helder blauw en geven hen een bedachtzame en intelligente blik. Ze tonen ook een beetje van hun levendige en speelse aard.

Van Balinese katten werd vroeger gedacht dat ze hypoallergeen waren omdat ze geen allergenen produceerden. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat het speeksel van de Balinees wel degelijk een enzym bevat dat Fel d1 heet. Hoewel dit enzym in zeer kleine hoeveelheden aanwezig is, kan het ernstige allergische reacties opwekken bij mensen die gevoelig zijn voor kattenspeeksel.

Karakter

De Balinees is een oosters ras van huiskatten. Deze vriendelijke katachtigen staan bekend om hun levendigheid, aanhankelijkheid en speelsheid. Ze spelen graag met hun baasjes en laten graag zien wat ze kunnen. Ze houden er ook van om te apporteren met ballen en speelgoed. Hun intelligentie is hoog, dus ze leren gemakkelijk nieuwe trucjes. Het zijn geweldige huisdieren omdat ze makkelijk in de omgang zijn en liefdevol.

Copyright 2015 Adobe Systems Incorporated. Alle rechten voorbehouden.

Fokken

Er zijn twee hoofdvariëteiten van Bali-katten: het oorspronkelijke type en een nieuwer ras. De laatste is de meest voorkomende van de twee.

Het uiterlijk van de Balinese kat begint steeds meer op dat van een Siamees te lijken. Dit komt door het gericht kruisen van Balines met Siamese katten. De zogenaamde "Siamese varianten" zien eruit als kortharige dieren, maar zij dragen de langharige genen. Deze genen maken het mogelijk varianten te produceren bij het fokken van de Balinese katten.

U kunt ervan uitgaan dat het fokken van katten geen eenvoudige zaak is, en bovendien veel kennis vereist over genetica en de omstandigheden rond het fokken van katten, zoals hoe u uw kat gezond kunt houden. Daarom zijn professionele fokkers aangesloten bij een fokkersvereniging. Alleen op die manier kan worden vastgesteld of de door deze fokker gefokte dieren werkelijk voldoen aan de rasstandaard, want alleen dan kan worden vastgesteld of de nakomelingen via een gepland paringsproces tot stand zijn gekomen. Door een goed doordacht en doelgericht paringsproces worden erfelijke ziektes of incest voorkomen. Ook zorgen verantwoordelijke fokkers voor de nodige voorzorgsmaatregelen voor de gezondheid van zowel kittens als volwassen dieren. Bovendien voeden zij hun huisdieren met speciaal aangepaste diëten en brengen zij hen groot in een familiale omgeving. Tijdens de eerste 12 levensweken krijgen kittens veel belangrijke informatie van hun ouders, broers en zussen en familieleden. Daarom is het ook zeer belangrijk dat de kittens hun nest pas in de twaalfde week verlaten.

De papieren die het fokken van katten toestaan, zijn dus meer dan een A4-tje gewoon papier. Zelfs als u niet van plan bent uw kat te fokken, kunt u dankzij deze papieren toch weten dat uw kat echt een raszuivere Balinees is. Maar het fokken van katten is een tijdrovende en kostbare bezigheid die u zeker geld zal kosten. Als u een mooie Balinese kat wilt aanschaffen, zult u diep in de buidel moeten tasten. Een Balinese kat kost tussen de 300 en 1000 euro.

Voor mensen die graag geld willen besparen, is het uiterst belangrijk dat zij zich niet laten verleiden tot het kopen van een kitten zonder papieren. Gewetenloze verkopers kunnen proberen kopers te lokken met lage prijzen, maar deze kittens komen zonder enige garanties. Het kan zijn dat cruciale informatie over het fokken, de voeding en genetische gezondheidskwesties ontbreekt. Bovendien kan de voeding van de dieren te lijden hebben onder slechte behandelingspraktijken. De aankoop van zo'n kitten kan u uiteindelijk veel meer kosten dan waar u op gerekend had.

Hoewel er veel verschillende soorten dieren zijn, waaronder honden, katten, vogels, vissen, reptielen, amfibieën, insecten, en andere, hebben ze allemaal één ding gemeen: het zijn allemaal levende wezens. Ze ademen, eten, drinken, slapen, spelen, houden van, haten, lachen, huilen, dromen, leven, en nog veel meer. Dieren zijn erg belangrijk voor ons omdat we van ze afhankelijk zijn om te overleven. We kunnen niet overleven zonder water, lucht, voedsel, onderdak, kleding, medicijnen, vervoer, communicatie, amusement, en nog veel meer!

Bali katten zijn robuuste dieren die geen uitzonderlijk vachtonderhoud of gezondheidsvoorzorgsmaatregelen nodig hebben. Zoals alle katten hebben ze er echter baat bij om eens in de twee weken geborsteld te worden. Tijdens de ruiperiode, in de lente en de herfst, kunnen moutpasta en kattengras ook een goede ondersteuning zijn voor uw huisdier.

Daarnaast is een jaarlijks veterinair onderzoek belangrijk. Uw Bali krijgt een grondig lichamelijk onderzoek waarbij hij/zij alle vragen kan stellen.

Vanwege de verwantschap tussen de Balinees en de Siamees, vertoont de Bali-kat soms nog rasziekten die typisch zijn voor de Siamees. Deze omvatten hypertrofische obstructie van het hart (HCM). Dit kan worden vastgesteld door middel van een echocardiogram. Dit is een erfelijke verdikking van de hartspier. Katten met deze ziekte kunnen niet worden genezen, dus moeten ze worden uitgesloten van verdere fok. U hoeft overigens niet bang te zijn dat HCM fataal is voor uw kat; het dier kan gemakkelijk een lang en gelukkig leven leiden. Het dier moet echter wel worden uitgesloten van de fok, omdat het deze ziekte zou kunnen doorgeven aan toekomstige generaties.

Bali katten zijn intelligente dieren, dus het is belangrijk dat hun leefomstandigheden veel klim- en speelmogelijkheden bieden.

Als u uw kat niet vrij in de natuur wilt laten rondlopen, dan is een veilig balkon of tuin misschien een optie voor u. Kleine zwembadjes of buitenklimbomen kunnen ook plezier bieden.

Een evenwichtige voeding is essentieel voor alle katten, vooral voor katten die een actief leven leiden. Een actief ras als de Bali heeft veel energie nodig. Katten kunnen geen koolhydraten verteren, dus is het belangrijk dat ze voldoende hoogwaardige eiwitten binnenkrijgen. U kunt ook alternatieve voedingsmethoden overwegen, zoals zelfgemaakte diëten. Als u zelf maaltijden maakt, bestaat de dagelijkse voeding uit rauw vlees, een beetje lever en gerichte supplementen. Ook hier is een voldoende lange opnametijd van cruciaal belang. Zo zorgt u ervoor dat uw kat de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt voor een gelukkig leven.

Wij wensen u en uw Balinese Kat een fijne vakantie samen!

Middel

Lang haar

Crème

Russische Blauwen lijken op de Karthuizer of blauw-grijze Britse Shortairs, maar ze zijn helemaal niet hetzelfde ras.

Een kat die op een lappenpop lijkt? Nee, niet echt! De Ragdoll kat is een echt ras voor mensen die houden van Siamese katten en anderen van de Point variëteit. Deze zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en helderblauwe ogen.

Bent u op zoek naar een kat, die met zijn ontspannen en evenwichtige persoonlijkheid bij uw huishouden past en geschikt is om in huis te wonen? Dan is de kans groot dat u een ras genaamd "Brits Korthaar" wordt aangeraden. De zachte vacht en grote ogen van de Brits Korthaar kunnen een kattenliefhebber niet weerstaan. Bovendien is het karakter van de Brits Korthaar ook eenvoudig om van te houden. Maar wat moet u nog meer begrijpen van ons rasverslag? Wij laten u uitgebreid kennismaken met de Brits Korthaar en geven advies over de aanschaf, voeding en verzorging ervan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down