Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Abses Kat

Geschreven door:
krabpaal
27 november 2022

Het bestrijden van een abces bij de kat.

Wat zijn (vecht)abcessen?

Een vechtabces bij katten ontstaat door bijt- en krabwonden, scherpe tanden en klauwen die de huid binnendringen en een grote hoeveelheid bacteriën die onder de huid achterblijft. Het lichaam van de kat reageert hierop met een ontstekingsreactie.

Het is vooral frustrerend als een wond niet goed geneest omdat de wond te snel geneest. Daardoor is er niet genoeg tijd voor het ontstekingsmateriaal om uit te vloeien en zich onder de huid op te hopen. Opstapeling van ontstekingsmateriaal onder de huid zorgt ervoor dat de kat zich erg ziek voelt.

Wat zijn de symptomen van een abces?

Vechtabcessen ontstaan meestal pas enkele dagen na het gevecht, omdat ze tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. Symptomen zijn onder andere:

  • Zachte verdikking onder de huid die pijn doet bij aanraking
  • Soms, maar moeilijk om een kleine korst van een gevechtswond te vinden.
  • Koorts en daardoor slechte eetlust en sloom
  • Als het abces zich op je been bevindt, kan het gevaarlijk zijn.
  • Als een abces openbreekt, kun je veel pus zien en ruiken.

We vinden ze meestal in onze oksels.

Als katten een abces krijgen, krijgen ze dat meestal van het vechten. Ze krijgen ze vaak op hun kop en poten als ze niet wegrennen, en op hun staart en achterhand als ze proberen te ontsnappen.

Behandeling van een abces

Als een abces vanuit het binnenste van het lichaam uitbreekt, kan het meestal worden behandeld met pijnstillers en antibiotica. Als het abces echter al naar de oppervlakte is doorgebroken, kan het nodig zijn het schoon te spoelen met een fysiologische zoutoplossing (zout water).

Wanneer een abces nog niet geopend is, zal het toch geopend moeten worden - dit gebeurt onder narcose: het vechtende abces wordt geopend door een sneetje in de huid te maken. Deze incisie zal waarschijnlijk groter zijn dan u verwacht, maar is nodig om de pus de komende dagen te laten uitlekken; de holte wordt ook goed gespoeld om eventueel ontstekingsmateriaal kwijt te raken. Uw kat zal opnieuw antibiotica en pijnstillers krijgen.

Het is belangrijk dat de wond een paar dagen open blijft voordat we kijken of hij goed genezen is. Zo niet, dan is het het beste om het door een arts te laten controleren. Anders is de kans groot dat het hele proces weer van voren af aan begint.

Preventie van vechtabcessen

Castratie van katers voorkomt dat ze vechten en vermindert dus de vorming van abcessen.

Als er een ongecastreerde kater in uw buurt is, is het verstandig te weten wie de eigenaar is. U dient de eigenaar er dan op te wijzen dat hij de kat moet castreren. Als er een wilde kat in de buurt is, kunt u overwegen deze te vangen of te laten vangen. Het zelf vangen van de kat kan goedkoper zijn dan het betalen van medische zorg voor uw kat(ten) als ze ziek worden. Het castreren van katten op uw kosten kan goedkoper zijn dan een reguliere behandeling voor het bestrijden van infecties van uw eigen kat(.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down